Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya verticillata red

 

 

Ursprung: Indonesien, Malaysia, Indien, Thailand

Köpt som H. verticillata röd, men med märkningen att ursprungsnamnet var H. acuta red. Föll för bladen och de ljuvliga blommorna direkt när jag såg den. Detta var en hoya jag bara måste ha. Köpte en stickling sommaren 2005, den rotade sig blixtsnabbt och började växa i raketfart. Under sommaren 2006 fick den en blomstängel men inget hände. Sommaren 2007 dök det upp flera blomstänglar till och de fick även knoppar. Trodde inte de skulle gå hela vägen. Men knopparna höll och en kväll när jag kom hem var de utslagna. Inte var det riktigt röda, men ganska mörkt rosa. Precis som säljaren berättat om, då även hennes planta hade lite olika färg mellan olika blomningar.

Blommorna doftade riktigt gott lite kryddigt, liknande kardemumma. Flera klasar till slog ut, och samtidigt upptäckte jag att bladen inte var lika spänstiga som det borde vara. Några veckor gick och jag tog upp plantan, rötterna var döda. Och jag lyckades klippa ett fåtal sticklingar som hade växtsaft i stammen, men trots alla tricks jag kunde komma på, dog alla under rotningsprocessen. Är det någon som har denna, är jag intresserad av en ny stickling. Bladen är ljusgröna med tydliga nerver, och en hel del fläckar. Det är hårda och ganska suckulenta storlek 6-10 cm långa och 2,5-4 cm breda.

När det gäller H. verticillata så har experterna haft svårt att enas om den. H. acuta vet jag har förts in i familjen H. verticillata, men många experter hävdar att den är en egen art. Dessutom förekommer även H. verticillata som H. parasitica, men de sistnämnda namnet är inte  publicerat korrekt och därför ej giltigt.

Publicerades: G. Don, 1838