Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya vitiensis

 

 

Ursprung: Viti Levu (ö som utgör Fijiöarna)

Hoya vitiensis, en lilablommande skönhet! Mitt första försök (2005) av denna hoya resulterade i en död liten planta knappt en vecka efter att den kommit hit. Våren 2006 gjorde jag ett nytt försök, och denna gång gick det bättre. Min lilla stickling växte sig snabbt stor och fin och började redan sommaren 2007 att bilda blomstänglar. Plantan fortsätter att reta mig 2008-2009 med att fortfarande skicka ut mängder av blomstänglar. Vad gör man då, jo man flyttar runt den den i olika väderstreck, men ingen lycka än.

Hoya vitiensis är tunnbladig, och även om den tål att torka ut något vilket min planta gjort, så har jag heller inte fått några blommor förrän nu när jag ökade på vattningen. Den tenderar även till att börja tappa blad när den står för torrt. Bladen är mörkgröna, utan fläckar och avslutas med en fin liten spets, storleken är 7-12,5 cm långa och 3-5 cm breda. Under 2009 försökte plantan gång på gång med små knoppar som trillade av tidigt. Måste bli bättre på att vattna hoyorna på bottenvåningen!!

Sagt och gjort, har skärpt till mig rejält med vattningen för hoyorna på bottenvåningen. Och ganska snart började jag få knoppar som höll i sig hela vägen, inte nog med det. Helt plötsligt började plantan få enorma blad. Så slutkontentan är att H. vitiensis måste ha jämn tillgång till vatten för att vilja blomma. När min planta fick det, dröjde det inte länge förrän den började blomma och verkar vara blomvillig också :) Alltså var det förmodligen åter igen mitt fel att jag fick vänta så länge på dessa urläckra blommor, för de är verkligen något alldeles speciellt. Blommorna är ganska stora 2 cm, doften är något som i min näsa påminner om mandel och kakao.  Färgen är svårfångad bild 3 är tagen med blixt.

Publicerades av: Turill, 1917