Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya waymanie

 

 

 

Ursprung: Indonesien

Denna hoya har de mest otroligt vackra bladen, vilket fick mig att leta rätt efter en stickling. Den kom hem sommaren 2005 och rotade sig fint, och hann växa till en liten planta innan den hastigt dog ner vintern 2005. Kanske vattnade jag den för mycket? Men jag har även läst att den kan vara en ganska kinkig hoya att hålla vid liv.

Köpte en ny liten stickling sommaren 2005 och det är den plantan jag har kvar. Den är nu en ganska stor planta, stått i en pytteliten lerkruka tills för några veckor sedan. Plantan bildade en blomstängel förra sommaren men tappade den i vintras. Nu när den fått ny jord och större kruka hoppas jag att den tänker visa sin  uppskatta och börja bilda knoppar, för blommorna är bland de läckraste inom hoyasläktet! Min planta växer med stöd, men jag tror att den även kan bli riktigt snygg i ampel, då grenarna är ganska mjuka och går att forma relativt enkelt.

Bladen på min planta är mörkt gröna, ludna med vågiga kanter som ofta blir mörkt röda vid ljus placering. Men även hela bladet får ofta en röd ton också vid riktigt ljus placering och då framträder även nerverna riktigt tydligt. Få silverfläckar finns på bladen. Bladstorleken är ca. 5-7,5 cm långa och 3-4,5 cm breda.

Blommorna ska bli läckert orange med rödvit bikrona. Hoppas någon gång att kunna återkomma med måttangivelser och bilder.

Min stora fina planta dog vintern 2010 till min stora sorg!! Därför letar jag efter en ny planta (känner att jag tappat sugen att börja om med en ny stickling med denna hoya) så om någon tröttnat på sin får ni gärna höra av er.

Publicerad av: Kloppenburg, 1995