Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya finlaysonii ´Nova´

 

 

 

Ursprung: Singapore, Thailand

De finns många olika varianter av Hoya finlaysonii och jag har haft ganska många olika då jag älskar bladen på denna typ av hoya. Men då jag minskat ner samlingen av hoyor har jag numera bara två varianter kvar.

Hoya finlaysonii Nova har många läckra mörka vener mot en mellangrön grund. Bland de vackraste hoya-bladen tycker jag. Att tänka på: undvik stark sol då bladen bleks lätt storlek 15-17 cm långa.

Blommorna är relativt små 1,5 cm kommer klasar om ca. 10-20 blommor, färgen är vinröd krona med  vit bikrona. Doften är mycket lika Hoya linearis ungefär som syntetisk citron, riktigt fräsch och god. Denna hoya tog lång tid på sig att blomma, ca 5 år. Men jag skyller inte så mycket på finlaysonii Nova, utan mer på mig själv. Den har de 3 sista åren försökt att bilda knoppar och även lyckats ganska ofta. Men de har trillat av förr eller senare, detta har troligen haft med placering (norrläge) och vattning att göra (ojämn och lite). Och knappast med att den är speciellt svår att få i blom. Flyttade den till ett österfönster för några månader sen. Och vips började blomstänglarna att växa på sig, och knoppar att bildas. Blommorna är för mig värda att vänta på, jag älskar denna typ av hoya.

Publicerad av: Wright, 1837