Den här sidan kräver javascript för att fungera.

Hoya mindorensis

 

 

Ursprung:  Filippinerna

Denna hoya var lite svår att hitta för ett antal år sedan. Många av de Hoya mindorensis sticklingar som kom från plantor märkta Hoya mindorensis från en dansk hoyaodlare. Sedan dröjde det några år innan man upptäcker att det inte är en H. mindorensis.. Efter att min värsta hoyanoja satt in köpte jag raskt två sticklingar på Tradera som skulle vara Hoya mindorensis. Köpte två sticklingar därför att jag läst att den skulle växa relativt långsamt. Fick hem  sticklingarna och bladen såg inte likadana ut. Satte dem därför inte tillsammans. Den ena sticklingen som vuxit till en stor och fin planta blommade första gången 2006. Och den var till min besvikelse ingen Hoya mindorensis utan en Hoya incrassata som jag i och för sig  tycker om. Men som jag redan hade en planta av. Satte mitt hopp till stickling nr. 2 som växte betydligt långsammare vilket stämde in på beskrivningen av Hoya mindorensis. Men när den så äntligen blommade 2008 visade den sig att inte heller den var Hoya mindorensis, utan ser ut såhär

Men man lär sig av sina misstag. Men pga. av graviditeter som gjort mig väldigt sjuk samt sjukt barn så införskaffades  stickling nr. 3 först 2008. Denna gång bytte jag stickling med en säljare som fått sin Hoya mindorensis i blom. Nu väntar jag bara på att den ska blomma, men med tanke på takten den växer i lär det dröja länge till dess. Vårdar den ömt medans jag inväntar de läckra håriga blommorna, bild 2. Enl. uppgifter jag läst ska vara 0,5 cm och komma i stora bollformade klasar.

Tyvärr dog min lilla H. mindorensis planta vintern 2009, så olyckligtvis är jag tillbaka på ruta 1 igen! Det är alltså inte min planta blombilderna kommer ifrån.

Publicerad av: Schlechter, 1906.